Import uit eu land

  • Timo

    Wie weet hoe het zit?

    Ik heb een zeilschip gevonden in een ander EU land, schip is uit 1975. Echter is er geen originele aankoop nota meer, dus niet aantoonbaar BTW betaald. Is dit of kan dit een probleem later worden? Of is dit opnieuw aan te vragen, misschien zeg ik nu iets heel doms?

    Kan toch niet zo zijn dat als je de btw verklaring kwijt raakt, er geen oplossing is wat het schip aanzienlijk minder waard / lastiger verkoopbaar maakt?

    Zijn er nog andere dingen om rekening mee te houden? Schip gaat natuurlijk ook onder nederlandse vlag varen eenmaal hier.

    Wie weet meer heeft tips ideeen en opmerkingen? 2 Telefoontjes naar de douane geeft tegenstrijdige info….

    Vriendelijke groet, Timo

  • Alex

    In de EU geldt een vrij verkeer van goederen. Koop je de boot van een bedrijf dan betaal je BTW aan die ondernemer, en heb je dus een BTW-bon. Je betaalt dan alleen BTW in het andere EU-land en niet in NL. Koop je van een particulier in een ander EU-land dan betaal je geen BTW maar misschien dat je dan op verzoek van autoriteiten idd wel moet kunnen bewijzen dat er BTW is betaald.

    Over ex-charterschepen is regelmatig nooit BTW betaald, zoals in Griekenland. De particuliere koper moet dan een BTW-bon kunnen tonen. Dat kan voor die particuliere eigenaar betekenen BTW betalen en dan niet over de verkoopprijs maar over de nieuw prijs van jaren terug … .

    Ook belangrijk: over wat voor soort boot hebben we het? Een scheepje voor zeilen op de plassen of een kajuitjacht met aanzienlijke waarde. I.t.t. andere landen kent Nederland geen botenregister d.w.z. boten hebben geen kenteken hoeven niet verplicht periodiek gekeurd te worden, geen verplichte verzekering etc.. Blijf je alleen in binnenwateren, geen probleem. Ga je naar het buitenland zeilen of doe je Nederlandse zeehavens/ sluizen naar buitenwater waaronder Waddenzee aan dan kan het zijn dat je wel aan moet kunnen tonen dat er BTW is betaald. Aan de andere kant: het gaat om een boot uit 1975 (!). Het is een redelijk standpunt om te stellen dat je geen BTW bon meer hebt omdat het zo'n oud schip is en wellicht dat er meerdere eigenaren zijn geweest.

    Voor een BTW-bon moet je sowieso van dat andere EU-land zijn, of verklaring van de belastingdienst of andere instantie van dat land.

    Het zijn maar wat overwegingen. Je kunt ook eens informeren bij verschillende boten makelaren / andere deskundige raadplegen zoals advocaat.

  • Bontekoe

    Een boot uit 75 is zo-ie-zo vrijgesteld van BTW bij import. Het maakt niet uit uit welk land ze komt zolang je maar aanemelijk kunt maken dat ze inderdaad in '75 gebouwd is.

    Bel anders even met de douane in vlissingen, die weten er alles van. Je wordt er vriendelijk en vlot geholpen, ze emailen kan ook.