Osmose behandeling

  • RonaldZeil

    Ik heb afgelopen week wederom mijn onderwater schip weer volledig kaal gehaald, want er zaten weer een hoop bobbeltjes op. Dus de vorige keer, zo'n 4 jaar gelden dus niet geheel goed gedaan.

    Heb het schip onvoldoende laten drogen, ben eigenlijk direkt weer met het opbrengen van lagen begonnen, en ook dus onvoldoende gewassen. Het blijft dus een aantal jaren goed, maar het schijnt dus dan weer terug te komen.

    Dit maal kan hij dus buiten drogen, maar ik wil wel graag een meeting doen - weet iemand waar ik een Tramex Skipper Plus Marine Vochtmeter zou kunnen huren, c.q. heeft iemand er wellicht 1 liggen die ik af en toe zou kunnen lenen. Ik heb nu geen idee wat de vochtigheid is, en het weten van de begin waarde als je uiteindelijke waard (moet rond de 10% zijn) is dus wel erg prettig.

    Tevens ben ik op een advertentie gestuit van MCU coatings van de Machinefabriek de Gouw, die beweren dat MCU-Mastic een hele goede oplossing zou geven tegen osmose. Ik was oorspronkelijk van plan om weer lagen epxoy hars aan te brengen, maar dit zou wellicht ook een goed oplossing kunnen zijn. Mijn vraag is: heeft iemand reeds ervaring met dit product ??

  • Erik

    Het is nogal specialistisch gereedschap dat slechts zeer weinig zeilers zullen hebben. Handig als je wat mensen op de werkvloer van de werf kent/ leert kennen waar je boot ligt. Meestal doen ze dan niet zo moeilijk als ze zo'n apparaatje tenminste hebben liggen.

    Of eenmalig aanschaffen, bij voorbeeld hier Met Osmose ben je nooit klaar namelijk. Weg gaat het nooit, vroeg of laat steekt het weer de kop op, (zo is mijn ervaring althans).

  • raptor

    ik heb een keer een onderzoek gelezen waarbij bleek dat een groot deel van het vocht in een polyesterlaminaat vanuit de binnenkant van een schip binnen dringt. Daar is het laminaat veel slechter beschermd dan aan de buitenkant. Wellicht raadzaam om ook de binnenkant met een pantsercoat te behandelen na goede droging.

    Pieter

  • RonaldZeil

    Helaas kan ik nergens iets vinden waar ik de Tramex Skipper Plus Marine Vochtmeter zou kunnen huren of lenen.

    Heeft iemand anders goede ervaring met een goedkope meter, wat afwijking is natuurlijk niet erg, het blijft een indicatie

  • BJ

    Ik heb zelf een vochtmeter die voor zowel hout als polyester kan worden gebruikt. Het belangrijkste is imho dat je een goed stuk materiaal hebt om een referentiemeting mee uit te voeren, de rest van de waarden kun je daar dan aan relateren. Maar staar je niet blind op cijfers of meetwaarden, dat is doorgaans niet meer dan een vage indicatie.

  • RonaldZeil

    Het gaat mij ook om een indicatie, en 1 a 2 % afwijking is geen probleem.

    Maar bij alle goedkopere meters, staat alleen hout en beton vermeld en geen polyester !!

    Zoek dus een merk waar iemand al ervaring mee heeft

  • BJ

    Ik weet niet wat je verstaat onder ‘goedkoop’ maar de Greisinger GMI15 bv is geschikt voor kunststof. Alle meters die capacitief kunnen meten zijn geschikt voor polyester.

  • RonaldZeil

    Ik heb inderdaad de Greisinger GMI15 aangeschaft en doe nu regelmatig meetingen, heb ook vergelijkingen gemaakt met nieuwe schepen en boven de waterlijn.

    Wil toch graag wat plekjes extra drogen, en durf niet echt een verf afbrander er opzetten, om iets te verbranden.

    Heeft iemand ervaring met een andere methode ?

    De metingen varieren van 2.3 tot 9

    Hoop op input

  • BJ

    Je weet zeker dat de gemeten waarden worden veroorzaakt door vocht en niet door bv een achter het laminaat gelegen watertank oid? De aanwezigheid van metaal in de buurt van een meetpunt kan namelijk ook leiden tot een verhoogde meetwaarde. Laminaat drogen met een verfbrander moet je nooit doen, polyster mag niet tever worden verhi.

  • Sindbad

    Is dit wat: een viertal (?) Halogeen-bouwlampen van 300-500 Watt op strategische plekken onder de boot plaatsen > door de stralingswarmte en opstijgende warmte van de lampen zal de boot sneller drogen. Kost wel wat extra aan electra. De lampen koop je voor een prikje bij een bouwmarkt.

    Succes

    Pieter