Nieuwe zeilen

  • Philip

    Ik overweeg een complete nieuwe set zeilen aan te schaffen voor mijn 36 voeter. Maar wat is nou en goede zeilmaker voor een redelijke prijs? En waar moet je als toerzeiler allemaal op letten bij de aanschaf van nieuwe zeilen voor een zeetoerzeiler? En op welke prijs moet je rekenen voor gz en genua?

  • Erik

    Zeilen zijn in alle soorten en formaten verkrijgbaar. Elke zeilmaker hanteert weer andere prijzen. Meerdere offertes opvragen. Een jaar of twee ben ik geslaagd bij Gaastra, maar andere zeilmakers zullen ook goed zijn.

    Voor een 36 voeter ben je al snel 4.000 euro kwijt voor op maat gemaakt basic grootzeil + genua.

  • Janfe

    Pas nieuwe zeilen aangeschaft, grootzeil doorgelat + genua t.b.v. 35 voeter.

    Prijs was 4100 euro bij Sail Select, ziet er perfect uit.

  • Don

    Bij ons in de jachthaven van Uitdam zijn er diverse boten door Sail Select uitgerust met nieuwe zeilen en het resultaat mag er wezen. Vergelijkbaar met de Vries Sails Grouw, maar 25% goedkoper. Ook als er toch wat mis is, is de sevice goed.

    Mijn nieuwe zeilen zullen dan ook van Sail Select komen. Bij eventuele vergelijkingen let dan ook op de prijs van extra's. Vaak zal de basisprijs gelijk zijn, maar als je dan kijkt naar de extra prijs (bijv. tell tailes etc.) zal je zien dat er in prijs/kwaliteitsverhouding behoorlijk wat verschillen zijn tussen de diverse aanbieders. Natuurlijk heeft ook het soort doek invloed op de prijs. Toerzeilen zijn nu eenmaal flink wat goedkoper dan high-tech performance wedstrijdzeilen.

    succes, Don.

  • Bontekoe

    Er zijn dure zeilen en er zijn goedkope zeilen. Een goed toerzeil is soms net zo duur als een goed wedstrijdzeil, Je stelt alleen endere eisen aan het zeil. Goedkope zeilen zijn niet slecht hun kwaliteit/prijs verhouding is vrijwel gelijk aan die van dure zeilen. (weinig kwaliteit / weinig geld = veel kwaliteit / veel geld). Je kunt je veroorloven goedkope zeilen wat vaker te vervangen. Van dure zeilen wil je zeker zijn dat ze lang mee gaan, en hun vorm goed behouden in de loop der jaren.

    Beantwoord voor jezelf een aantal vragen zoals:

    1. Ben je toerzeiler of wedstrijdzeiler?

    2. Moeten de zeilen lang mee gaan of vervang je ze elke paar jaar?

    3. Extra's zoal;s reeven, ramen en zeillatten. Maar ook elastiek in de lijken, cunningham voorzien van een blokje, tell-tales,.Nylon lint IPV RVS ogen, lijketouw of leuvers, etc, etc

    4, Doeksoort (zie ook1 en 2) . Ook voor de toerzeiler zijn hier veel keuzes. IHA wil je als toerzeiler een makkelijk zeil dat je niet steeds netjes hoeft op te rollen, dus in elk geval geen gecoat doek dunkt me.

    5. Trimmogelijkheden van je boot: Goed dan kies voor een diepgesneden zeil. Beperkt: dan niet te diep laten snijden.

    6. Enz. enz.

    Kortom stel eerst je eisenpakket samen en ga dan op zoek naar informatie over doeksoorten, snit zeillatten en endere details op het Internet.

    Ga dan gewapend met de opgedane kennis offerte vragen aan een stuk of wat zeilmakers.

    Plaats de order in November of December om maximaal te profiteren van winterkortingen en beding daar boven op een set-korting als je meer dan een zeil tegelijk besteld.

    Een kennis van me heeft een toerzeilen laten maken vane geweven dyneema (ben de doek naam even kwijt). Dat is een heerlijk lichte en zachte doeksoort die je straffeloos kunt opfrotten in de zak maar toch perfect haar vorm behoud. Tamelijk duur maar het gaat jaren mee zondere problemen. Met tamelijk duur bedoel ik dat je er een mooi gecoat wedstrijdzeil voor kunt kopen en dan geld kunt overhouden.

  • Bontekoe

    Gevonden: de dyneema doeksoort is Hydranet van Dimension-polyant.

  • raptor

    Ik heb vorig jaar een genua laten maken bij sail select. Prima zeil, mooi gemaakt en goed afgewerkt. Het kostte iets meer dan de helft van een zeil van andere zeilmakers. Voor zover ik kan beoordelen is ook het gebruikte dacron van prima kwaliteit. Ik heb ook een tri radiaal gesneden hy aspect van pentax. dat is echt een mooi zeiltje van Kooy maar kost een veelvoud en is bovendien niet op te doeken door het stugge materiaal.

    Pieter