Generator aan boord

  • Kaptein iglo

    Ik overweeg een (fluister) generator aan te schaffen. Tijdens de vakanties gebruikt mijn gezin zo veel “power” dat na 3 dagen de accu`s plat zijn. Meestal kunnen we

    in de havens wel aan de stroom maar niet altijd komen we daar. Ik kan hele (dure) grote (zware ) accu`s kopen maar mogelijk kan een kleine Honda of Yamaha fluister generator van 1 kW in een paar uurtjes de accu`s weer opladen en de warm water boiler weer even inschakelen. Zonnepanelen leveren in verhouding te weinig en zijn ook (nog) erg duur. Hebben jullie hier ervaring mee?

  • Marc

    Niks mis met je keuze. De voordelen zijn duidelijk. De nadelen ook:

    Een generator maakt lawaai, uitlaatgassen en moet moet (vrij veel) benzine aan boord hebben. En 't ding is lastig te stouwen aan boord.

    Je kunt 't ook anders aanpakken:

    Begin met verlagen elec.gebruik. Dus vervang een paar lampjes door LEDjes en vervang de autoradio door een radio op batterij, die je met een klein dc-dc omvormertje verbindt met het 12-v net. En nog wat van die dingen.

    En dan toch een duur zonnepaneel. Dat gaat altijd door, ook goed om ‘s-winters je accu’s te onderhouden en maakt geen geluid.

    Voor die enkele keer, dat er dan toch nog iets te weinig stroom is, zet je gewoon even de motor aan. Als je zowel de stroom als de warmte (voor de boiler) gebruikt, is die motor efficienter dan dat generatortje.

    Denk er dus nog even over na…..

    MoR

  • hh

    Ik had hetzelfde probleem dat na 2 a 3 dagen de accu's leeg waren en heb nu een fluistergenerator van 2kw (kipor)en die herrie en stinken valt reuze mee die van mij maakt 56db en geloof een 1 kw 54 db daar kun je gewoon naast staan en praten.

    Verbruik is tussen de 0,5 en 1,5 liter per uur (afhankelijk van de belasting)en dat is bij een kleinere natuurlijk nog lager.

    Er is al eerder een hele verhandeling over zonnepanelen geweest maar ik vind de opbrengst erg tegenvallen had er twee van 55 w maximaal en dat was niet voldoende om het koelkastje aan te houden en ik woon op aruba met meer dan genoeg zon en heb een weinig verbruikend koelkastje.

    Gebruik zelf mijn generator om een kleine airco aan te doen snacht en dan via de 12v laadkabel gelijk de accu's te laden en dat gaat prima.

    Mijn ervaring is als je de accu's via de motor weer echt vol wilt laden dat een hele tijd duurt had op mijn atlantische oversteek geen generator en moest elke dag minimaal 2 uur de motor aandoen om alleen het koelkastje een beetje koud te houden en daarbij verbruikte we voor de rest bijna niks.(plus 2 zonnepanelen)

    Vond het achteraf jammer dat ik die panelen had en geen windgenerator en/of een kleine generator.

    Een vriend van me die mee was heeft nog steeds trauma's van het accu alarm zoemertje.

  • Cor

    Een kleine Honda of Yamaha fluister generator van 1 kW. (ca. 1000 euro) fluistert niet met zijn 85-90 db. Goedkoper dan een zonnepaneel en extra accu's is het ook al niet. En goedkopere knettergeneratoren zorgen voor geknetter met de buren. En benzine aan boord ik moet er niet aandenken. Nee het zal mijn keus niet zijn, wel een 80 W. richtbaar zonnepaneel op het hek.

    Cor

  • hh

    kipor fluister stille aggregaat 1000, 2000 en 3000 watt.

    er zit 2 jaar fabrieksgarantie op deze aggregaten

    kipor 1000 ti

    - compact, handzaam en ergonomisch design

    - digitaal geregelde stabiele spanning 220 volt., 50 hz., 2 kva.

    - licht in gewicht

    - afm. (lxbxh) 46 x 24,8 x 39,5

    - geluid 54-59 db.

    - laag brandstof verbruik

    - eco schakelaar

    - lange levensduur

    - stille 4-takt motor

    - soepele start

    - auto stop bij laag olie peil

    de prijs euro 370,– excl. btw.

    85-90 db is dus niet waar mischien is een wat duurdere honda nog wat stiller.

  • JEV

    Ooit gedacht aan een diesel generator.

    Geen probleem met benzine.

  • Cor

    In mijn vorige boot had ik een koelkast van 60W. Een zonnepaneel van 50W.had geen moeite om de temperatuur op 10 graden te houden. Bij een lagere koelkasttemperatuur kwam het paneel tekort. Vandaar het advies, een 80 W. paneel. Het verbruik van de koelkast in Nederland is niet geheel evenredig aan de energieopbrengst van het paneel. Hoe warmer hoe kritieker. Het scheelt nogal of je 15 graden moet koelen of 30 graden. Overigens vijf dagen of meer met 240 Ah. aan serviceaccu's lukt ook prima. Scheelt een hoop extra toeters en bellen.

    Cor

  • holtere

    Ik sluit me aan bij de opmerking over dat geknetter met buren van Cor:

    Lig je een paar keer per jaar eindelijk eens mooi buiten met je zeilbootje start er iemand verderop een generator voor een paar uur. Voor mij is de lol er dan van af.

    Ik kan me ook niet voorstellen dat iemand met zo'n generator, hoe stil dan ook, met een rustig geweten dat ding laat lopen. Je weet dat je, op dat moment, iedereen in de buurt overlast bezorgt.

    Accepteer dat je soms weer even de wal op moet zoeken om de accu's op te laden, dat maakt het leven een stuk minder problematisch.

    Dat moest me even van het hart,

    Holtere

  • Cor

    Laat je niets wijs maken. Elke 3 db is een verdubbeling van het geluid. De afstand is bepalend voor de herrie waar meet je? In de kuip of aan dek of ver van de boot achter een struik richting mede watersporters. De gegevens kun je zelf ook vinden. http://www.honda.nl/content/industrie/gereedschappen_handys_draagbaar_gegevens.php?mv=218

    Cor

  • Visstick

    Cor schreef:

    >

    > Laat je niets wijs maken. Elke 3 db is een verdubbeling van

    > het geluid.

    Als je het over watt/m^2 hebt dan heb je gelijk. Helaas is dat niet maatgevend. Ons gehoor is logarithmisch (vandaar die dB schaal). Een stap van 3 dB is kleinst waarneembare stap voor het menselijke oor. pas een stap van 6 dB wordt als een duidelijke stap ervaren. Om een geluid ‘gehoorsmatig’ te verdubelen heb gewoonlijk heel wat meer nodig dan 3 dB.

    Beter is het om de volgende algemeen geacepteerde absolute lijst te gebruiken (gepikt van het web):

    0 Hoordrempel

    10 Netaan hoorbaar (vallend blad)

    20 Radiostudio, boomblaadjes in de wind, fluisteren op 1.5 m

    30 Erg stil, bibliotheek (30-40 dB), zacht gefluister op 5 m

    40 Huiskamer, slaapkamer, rustig kantoor, rustige woonbuurt, vogels bij zonsopkomst, zacht geroezemoes in een klas

    50 Licht autoverkeer op 30 m, eigen kantoorkamer, regen, koelkast, in het bos

    55 Koffiezetapparaat, elektrische tandenborstel (50-60 dB)

    60 Indringend Airconditioning (50-75 dB), normale conversatie, wasmachine (50-75 dB), vaatwasser (55-70 dB), naaimachine, wasdroger, pianospel (60-70 dB), F16A straaljager op 6000 m hoogte (59 dB)

    70 Storend. Verkeer op de snelweg, druk kantoor, elektrisch scheerapparaat (50-80 dB), stofzuiger (60-85 dB), geluid van hard staande TV, auto op 15 m, fortissimo zingen op 1 m afstand

    75 Elektrische mixer, koffiemolen (70-80 dB), druk restaurant (70-85 dB), F16A straaljager op 3000 m hoogte (74 dB)

    80 Hinderlijk Wekkeralarm op 0.7 m, haardroger (60-95 dB), rumoerig kantoor, zwaar verkeer (80-85 dB) op 15 m, toilet doorspoelen (75-85 dB), deurbel, rinkelende telefoon, fluitende ketel, gemotoriseerde maaimachine (65-95 dB), machinaal handgereedschap, pneumatisch gereedschap op 15 m, kamermuziekorkestje (75-85 dB), klassieke gitaar van dichtbij

    85 Handzaag, mixer met ijs (83 dB), foodprocessor (80-90 dB), F16A straaljager op 1500 m hoogte, geluid van vliegtuig door de geluidsbarrière (80-89 dB)

    90 Zeer hinderlijk, gehoorbeschadiging na 8 u Zware vrachtwagen op 15 m, bulldozer op 15 m, druk stadsverkeer, mixer (80-90 dB), tractor, vrachtwagen, schreeuwend praten, gejuich bij rustig sportevenement, gillend kind, passerende motorfiets, kleine luchtcompressor

    95 Elektrische drilboor, op de snelweg rijden met open dak, viool (84-103 dB), fluitspel van dichtbij (85-111 dB), trombone van dichtbij (85-114 dB), F16A straaljager op 600 m hoogte

    100 Zeer luid Zware vuilniswagen, naar vuurwerk kijken, metro (90-115 dB), machine in fabriek, klas in timmerschool, motorfiets (95-110 dB), sneeuwmobiel, danszaal, boom box, diesel vrachtwagen, ketelslager, grote luchtcompressor, pneumatische beitel, krachtig spuitend gaslek, versnellingsbak auto, in de auto op drukke snelweg, F16A straaljager op 300 m hoogte

    105 Sneeuwblazer, helicopter op 30 m (100-105 dB), krachtige maaimachine, pauken, roffel op grote trom, F16A straaljager op 150 m hoogte (107 dB)

    110 Extreem luid Heimachine, rockconcert (110-130 dB), schreeuwen in iemands oor, gillend huilende baby, speelgoed piepbeestje dicht tegen het oor, motorzaag, bladblazer, disco, drukke videospelhal, symfonie-orkest gemiddeld niveau, onveilige walkman op zijn hardst (112 dB), op een sneeuwmobiel rijden, zandstralen, hard spelende radio of hifi, F16A straaljager op 90 m hoogte

    115 Krijsende metrowielen

    120 Luidste menselijke stem, autoclaxon op 1 m, startend vliegtuig op 70 m, klinkhamer, kettingzaag (120-125 dB), hameren op een spijker, pneumatische boor (100-120 dB), zware machine, sirene van ambulance, voetbal in het stadion (117 dB), klas met schreeuwende kinderen

    125 Hifi in de auto (normale installatie), piek van symfonie-orkest (120-137 dB)

    130 Donderslag (120-130 dB), pneumatische hamer, zeer krachtige boormachine, luchtalarm, slagwerksectie van orkest, stock-car race, grote ventilator van 100000 kuub/u

    135 Pijngrens volgens andere bron Sommige luide speelgoedpiepbeestjes

    140 Pijngrens Luchtalarmsirene van dichtbij, vliegtuigen op vliegdekschip, propellorvliegtuig van dichtbij, straalvliegtuig op 300 m (135-145 dB)

    150 Permanente gehoorschade volgens andere bron Startend straalvliegtuig van dichtbij, artillerie op 150 m, voetzoeker, knallen van een ballon (157 dB), piek van rockconcert of normaal niveau nabij de luidsprekers

    160 Ramjet van dichtbij, vuurwerk op 1.5 m, geweerschot (163 dB), pistoolschot (166 dB)

    170 Schot van krachtig hagelgeweer

    180 Onherstelbare gehoorschade Raketlanceerplatform

    194 Saturnusraket (geluidsdruk is 1 atm)

    Overigens zijn dat ook nog eens dB-a, maar die detaillering gaat te ver voor dit forum. 50 dB lijkt niet veel volgens deze lijst maar toch kan het uitermate storend zijn in de nacht als je probeert te slapen. In onze waarneming speelt een subjectieve factor dus ook nog een rol. Met andere woorden, zelfs een fluister stil aggregaat kan midden in de nacht als zeer storend worden ervaren door je buren. Zet het daarom om na een uur of negen gewoon helemaal uit.