Zelf de kussens vervangen?

  • Mar10e

    In mijn Neptun zitten de originele kussens nog. Heel nostalgisch allemaal natuurlijk, maar inmiddels lig ik gewoon met mijn heupen op het polyester te knoerelen 's nachts. Hoog tijd voor nieuwe kussens dus!

    In de voorpunt zijn ze nog prima dus die kunnen nog wel even, maar die van de banken niet meer. Redelijk recht-toe-recht-aan (wat ik niet kan zeggen van alle kunstige vormen van die in de punt).

    Na het opvragen van enkele offertes kan ik concluderen dat nieuwe kussens bestellen ietwat boven budget is, dus overweeg ik om zelf eens ceatief te doen. Vorig jaar een zeiler ontmoet die de vulling op de markt had gekocht (!) en de bekleding had zijn vrouw gemaakt. Keurig netjes, en nog vedomd goede kussens ook!

    Mijn vraag is nu natuurlijk of hier mensen zijn die het ook zelf gedaan hebben, en of dat echt zo eenvoudig is. Ik heb enkele tante's die bijzonder handig zijn met de naaimachine dus dat zou nog wel moeten lukken, maar de kussens moeten natuurlijk ook perfect op maat gesneden worden …

    En wat is eigenlijk goede vulling zodat je niet alleen comfortabel zit maar ook fatsoenlijk kunt slapen?

    Tips zijn welkom, en als iemand weet waar je betaalbaar nieuwe kussens kunt bestellen dan is een link ook welkom :)

    Dank alvast!

  • Hans Fix

    't Is heel goed zelf te doen! Schuimblokken heb ik gehaald bij Jan Sikkes. Die hebben allerlei soorten hardheid daar (SG40 is wel goed). Blokken kunnen ze daar snijden, maar bijsnijden heb ik gewoon met een scherp keukenmes gedaan. Stof heb ik daar geloof ik ook gehaald.

    De oude uit elkaar getornd, en die als patronen op de nieuwe stof gelegd,

    Daarna uitknippen en weer in elkaar naaien.

    Piece of cake!

    Hans Fix

  • otto

    Wij hebben ook altijd zelf de kussens van nieuwe hoezen voorzien. Eerst een overtrek gemaakt van wit katoen ( beddenlakenstof) en die om het op maat gesneden schuim gedaan. Vervolgens de hoezen van de bekledingsstof gemaakt en die aan de achterzijde voorzien van lange ritsen. In de winter rits je de overtrekken eraf en kan je die eventueel makkelijk reinigen. Door het maken van de overtrek zie je meteen of het goed past en kan je eventueel nog wat corrigeren bij de hoezen.

    succes

    Otto

  • richard

    Een stoffeerder (ik heb het bij een stoffeerder laten doen gespecialiseerd in autostoelen) kan ook alleen het schuim leveren en dit ook goed op maat maken. Vaak kan hij ook adviseren over het soort schuim. Dit zou nauwelijks meer mogen kosten dan (te grote) schuimblokken kopen.

    Het meeste werk en dus ook de kosten zit in de hoezen. Lastig op maat te maken en van dikke stof. Een handige tante (of moeder etc) met een stevige naaimachine kan dit wel doen. Sikkens verkoopt hiervoor wel mooie stof.

    In mijn geval waren de kussens bekleed met sky (nep leer). Dit is wel heel lastig te naaien, maar ook dat is mogelijk. (het slaapt alleen wat klam)

  • Mar10e

    @Hans: piece of cake … heuh, ik hoop het :-) Heb bij Jan Sikkens op de site gekeken, heeft erg veel maar zit wel ver uit de buurt. Even in het achterhoofd houden … SG40 heb ik opgeschreven, thx!

    @Otto: goede tip, dank je wel!

    @Richard: de bekleding kan ik door handige tante laten maken, daar kom ik mooi me weg ;-) Sky heb ik overwogen maar slaapt inderdaad klam en je velletje blijft er zo naar aan plakken … Wordt dus toch stof en dan maar hopen dat we het een tijdje mooi schoon kunnen houden (Ruuuuuubeeeeeeeen! Niet binnen met chocomel! :-P)

  • Independence

    Beetje knap schuim is prima te verkrijgen op de meeste markten. Weet niet of je alle plekken gebruikt om te slapen, maar wij gebruiken alleen het vooronder. Ook al hebben wij nog prima schuim in de kussens zitten, lagen wij een beetje te hard. Dit hebben wij opgelost met een 5 cm dik oplegmatras van traagschuim (dat nasa spul). In de buurt van de Haarlemmermeer zit iemand die van huis uit handelt is alle soorten schuim (weet niet of je het nog doen, maar het was polyethteronline.nl). Kaal matrasje daar gekocht (ong € 60,- voor betaald)en zelf op maat gesneden en voorzien van een polydaun toplaag (ivm wartmte en vochtregulatie) en afneembare hoes. Ligt gewoon geweldig. Met elkaar nog geen € 75,- gekost voor ons vooronder….

    Als je geheel nieuwe kussens wilt en daar veel op moet slapen, kan je er ook aan denken om een combi te maken met laagje gewoon polyether schuim en een laagje traagschuim (minimaal 3 cm) daarboven. Ben er zelfgeen fan van direct de stof om de kussens te doen, maar een tussenlaag van bijv polydaun of een ander wattenachtig voeringspulletje. Gaat de boel langer mee en geeft een beter comfort ivm vochtregulatie.

    Wat je ook doet…succes!

  • Hans Fix

    Goeie mooie stof is natuurlijk ook op de markt verkrijgbaar!

    Hans Fix

  • Hans Fix

    Sikkens is die jongen van de verf,

    Sikkes doet de stoffen.

    Hans Fix

  • Mar10e

    @Independence: ik ga hier op de markt nog een keer goed kijken, als ze goed stevig schuim hebben heb ik er geen probleem mee om het op de markt te kopen :) Stof hebben ze er ook zat inderdaad.

    Als ik alleen met zoonlief vaar dan gebruiken we het vooronder als “kastruimte”, dan zie je tenminste niet alle rommel liggen :) Als ik alleen ga idem, vaar ik met vrienden dan gaan die in het vooronder.

    Die kussens zijn nog goed; wat ik minder fijn vind is dat het zo'n puzzel van kleine kussens is dat ik meestal met m'n heup “tussen” 2 kussens terecht kom. Ik ga eens goed kijken of ik niet iets anders zou kunnen verzinnen; het enige wat los moet zijn is het middenstukje, de “lengtekussens” zouden ook in 1 deel kunnen volgens mij. Moet ik nog eens heel goed naar kijken.

    In de soorten schuim ga ik me nog maar eens verdiepen, misschien is een combinatie zoals jij beschrijft wel handiger dan 1 soort schuim? Ook i.v.m. vocht, inderdaad.

  • BerT

    Het heupzakken kun je oplossen door een (self-inflatable) matje op of onder de kussens van je bed te leggen. Verder zijn kussens heel goed zelf te maken.

    Schuim kun je overal kopen en is best betaalbaar als er maar geen Watersport op staat!