Resultaat vochtmeting

  • Edward

    Kundige klussers,

    In mijn eeuwig (lijkende) zoektocht naar een andere boot loop ik tegen het volgende “probleem” aan:

    Dit weekend een paar bezichtingingen gedaan op een aantal schepen en bij één was in de uitgebreide documentatie ook een kopie van het keuringsrapport toegevoegd. Tijdens deze keuring is ook een vochtmeting gedaan.

    “vochtgehalte: 10 schaaldelen oder de waterlijn, 4 schaaldelen boven de waterlijn” Type meter: Sovereign.

    Leuk om te weten, maar hoe moet ik die “schaaldelen” interpreteren…..?

    Groet,

    Edward

  • Cor

    Hoe kleiner het verschil hoe minder de kans op problemen. Een groot verschil wil nog niet zeggen dat er een probleem is. Hiervoor is meer deskundig onderzoek nodig. Bij was het prima, volgens de expert. 2-3 onder de waterlijn en 1 boven de waterlijn. Maar de boot was ook nog geen jaar oud.

    Cor

  • Edward

    Dus als ik het goed begrijp: hoe dichter bij de nul, hoe beter.

    Dan rest alleen nog de vraag: wat is dan goed en wat is niet goed. Oftewel: is tien (10) hoog of laag.

    voor alle duidelijkheid: het betreft een Dehler uit 1989.

  • BJ

    Stel die vraag voor de grap eens aan tien Echte Deskundingen en je zult zien dat je even zoveel verschillende antwoorden krijgt.. ;) Mijns inziens is er helemaal niemand die er iets nuttigs over kan zeggen maar praat iedereen elkaar maar een beetje na. Als je bang bent voor vocht of het osmose-spook: geen polyester kopen en als je bang bent voor roest: geen staal kopen.. :)

  • Edward

    Nee, ben zeker niet bang voor het osmose-spook. Naar mijn (overigens volledig onbelangrijke :) ) mening wordt dit probleem zwaar overdreven. Het lijkt af en toe wel of iedere oneffenheid op een romp in eerste instantie verdacht wordt als osmose…..

    Het gaat mij er gewoon om hoe ik e.e.a. moet lezen…. 10 schaaldelen zegt mij nl. helemaal niets…..

  • holtere

    Je hebt gelijk, schaal 1 t/m 10 zegt dan ook wel helemaal niets!

    Ik heb zelf bij de aankoop van ons schip een tramex skipper gekocht en later weer verkocht. Die geeft aan in procenten voor wat het waard is.

    Het enige dat voor mij telde was dat de metingen niet hoog waren vergeleken met andere schepen (dus meer boten meten) en dat er geen grote verschillen te meten waren aan de onderzijde. Dat zou m.i. kunnen wijzen op onregelmatigheden in het laminaat.

    Let er wel op dat er geen metaal onder de meetplaats zit of een plas water in de boot staat? Ook moet de romp echt zonder metaalhoudende antifouling zijn of iets wat kan geleiden.

    Succes,

    Holtere

  • BJ

    Hmm… maar hoe weet je wat de kwaliteit van de andere boot is? Of dat daar niet een plas water staat of een stuk metaal zit? Of dat je een volglas romp staat te vergelijken met een sandwichromp??

    Overigens zegt een procentuele meting ook niks naar mijn idee. De resulaten tussen 's morgens of aan het eind van de middag meten verschillen vaak al hemelsbreed.

  • Cor

    Edward

    Een Dehler bijna 20 jaar oud en geen problemen in het onder waterschip, daar verandert niet veel meer aan wel of geen x schaaldelen.

    Cor

  • Peter

    Jij hebt nu dus een schaal van 0 tot 100 in plaats van een van 0 tot 10…..

  • Peter

    Ik denk dat je gelijk hebt maar de verkoper van de werf die gespecialiseerd is in gelcoatpealing zal daar vast wel heel anders over denken. Die gast had toch ook die vochtmeter bedacht? ;-)